Voor basisschoolleerlingen in groep 7/8 is een speciale wedstrijd in het leven geroepen. Hier lees je hoe je mee kunt doen:

HOUD JIJ DE BESTE JUNIOR KLIMAATSPEECH?

Doe mee aan de klimaatspeech-wedstrijd van De Top van Onderop en win een bezoek aan NEMO Science Museum voor de hele klas!

Begin december komen alle wereldleiders bij elkaar op de Internationale Klimaattop om te bespreken hoe ze de klimaatproblemen gaan aanpakken. Dat doen ze dit jaar in Dubai. Daar barst het dan van de toespraken. Elk staatshoofd krijgt een paar minuten om zijn of haar verhaal te vertellen. En er zijn gastsprekers. Misschien herinner jij je de speech van klimaatactivist Greta Thunberg nog?

Maak je eigen klimaatspeech!
Stel: jij mag alle wereldleiders toespreken, wat zou je dan tegen ze willen zeggen? Vertel je over je zorgen? Of deel je juist een droomscenario met ze? Wat moet er volgens jou gebeuren? Hoe denk je over klimaatrechtvaardigheid?

Dit is je kans: Schrijf een speech van maximaal 500 woorden/1 A4 óf neem een video op van maximaal 2 minuten. Je mag dit alleen doen of in kleine groepjes.

Tijdens de Internationale Klimaattop, als de wereldleiders met elkaar vergaderen, organiseren wij op woensdag 6 december De Top van Onderop. Dan laten wij zien dat er in Nederland al heel veel gebeurt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Op die dag bekronen we een van jullie inzendingen tot Beste junior klimaatspeech 2023. De winnaar mag deze tijdens De Top van Onderop (laten) voordragen. Met jouw speech kun je alle mensen die deze dag aanwezig zijn en werken aan de klimaat- en energietransitie verder inspireren en motiveren. En natuurlijk delen we de Beste junior klimaatspeech 2023 ook met de aanwezige journalisten van kranten en televisie.

De jury bestaat uit theatermaker Anouk Nuyens (van het theaterstuk De zaak Shell), die momenteel werkt aan de ultieme klimaatspeech gebaseerd op alle klimaatspeeches ooit gehouden, en Jurjen van den Berg van De Goede Zaak, die regelmatig op NPO Radio 1 De beste speech van de maand kiest.

Informatie & inspiratie
Een paar linkjes om je geheugen wat betreft de Internationale Klimaattop op te frissen:
NOS jeugdjournaal over de klimaattop in 2022 
Francisco (13) is een van de jongste sprekers op de klimaattop (jeugdjournaal.nl)

Sir David Attenborough, bioloog en natuurfilmer was op de klimaattop van 2021 te gast en gaf een speech waar menig wereldleider jaloers op was. Hij wist het ingewikkelde onderwerp klimaatverandering begrijpelijk te maken door één onderdeel uit te lichten. En hij vertelde dat het nog niet te laat was. Als je alleen zegt: de wereld gaat naar de knoppen, dan doen de mensen thuis de televisie uit. David Attenborough sprak hoop uit: 'We kunnen nog zoveel bereiken met zijn allen'. 

Tips 
-    Houd het kort en krachtig
-    Vertel een persoonlijk verhaal, geef een voorbeeld van wat je zelf hebt gezien of meegemaakt of waar je je zorgen over maakt
-    Roep mensen op tot actie
-    Zorg voor iets positiefs

Inzenden speeches
Stuur de speeches uiterlijk 1 december in via onderstaande knop.

De winnaar krijgt 4 december bericht, een uitnodiging om aanwezig te zijn op woensdag 6 december en wint een bezoek aan Nemo Science Museum Amsterdam voor de hele klas! 

Belangrijk: de video’s worden uitsluitend gebruikt om de speeches te beoordelen en niet verder verspreid of gepubliceerd in verband met de privacy!

Wie zijn wij?
De Top van Onderop is een initiatief van het Nationaal Klimaat Platform en mede-georganiseerd door een twintigtal organisaties. Dat zijn bijvoorbeeld klimaatstichting HIER, JongRES, Duurzame Dinsdag en Energie Samen. Door inspirerende en succesvolle duurzame initiatieven vanuit de samenleving een podium te geven op De Top van Onderop laten we tijdens de Internationale Klimaattop een positief geluid horen. We laten zien dat er al heel veel op het gebied van verduurzaming gebeurt. Iets waar, zeker onder jongeren, grote behoefte aan is. KRO-NCRV maakt een televisie-uitzending over dit evenement en andere media zoals het Jeugdjournaal worden actief benaderd.

Meer weten? Mail ons op info@nkp.nl of bel met Jeroen Windt op 06-53951396