De tweede editie van De Top van Onderop komt eraan! Op woensdag 20 november aanstaande, halverwege de COP29 in Azerbeidzjan, zetten we opnieuw succesvolle, duurzame initiatieven in de schijnwerpers. Want in Nederland is de verduurzaming van onderop al in volle gang. Ook dit jaar is het podium voor mensen die zélf aan de slag zijn gegaan voor een groene toekomst. Zij delen hun ervaringen en vertellen hoe ze hun project hebben doen slagen. Een uitgelezen kans om van anderen te leren, je te laten inspireren en om nieuwe contacten te leggen. Reserveer nu je kaartje. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het Nationaal Klimaat Platform.
Laatste nieuws
De Top van Onderop heeft naast meer dan dertig sessie ook wederom een wervelend plenair programma. We starten met Bureau Vergezicht. Hun toneelstuk De Zaak Shell was stijf uitverkocht en in november starten zij met een nieuw stuk: Beste Mensen. Op De Top van Onderop een sneak preview waarin zij ons meenemen in de kracht van klimaatspeeches.
We schakelen ook met Bakoe waar de VN-klimaattop plaats vindt. We spreken met minister Hermans die daar onderhandelt over hoe we wereldwijd de aanpak van klimaatverandering kunnen beteugelen. De inzet? Niet meer dan anderhalve graad opwarming. Afgelopen jaar reikten we voor het eerst de Beste Junior Klimaatspeech uit. Ook dit jaar zullen basisschoolleerlingen weer hun klimaatspeech insturen om de hoofdprijs te winnen: met de hele klas naar NEMO Science Museum.
In het laatste deel van het plenaire programma hebben we nog een verrassing verstopt. Cees Veerman heeft gedurende dag als key-listener alles gevolgd over wat er zoal speelt rond landbouw en deelt zijn bevindingen. Voordat we met iedereen een borrel gaan drinken, sluit Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform, de dag af.
Tenslotte, door de hele programmering heen hebben we weer Toppers van Onderop: mensen die zelf een initiatief zijn gestart en daarover komen vertellen. Dit jaar zijn we trots om deze toppers op het podium te hebben:
- Arjan Lucius heeft van duizenden basisschoolleerlingen Junior Energiecoaches en Junior Klimaatcoaches gemaakt.
- In voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana is Sabine Biesheuvel Blue City begonnen van waaruit Rotterdam Circulair wordt vormgegeven.
- Ramona Schalkwijk heeft het melkveebedrijf van de familie toekomstbestendig gemaakt.
- Frederike Berendsen, beter bekend als FRÉ, heeft de Nederlandse tak van Music Declares Emergency opgezet om zo via de poppodia klimaat op de agenda te zetten.
Uitgelicht
Voor basisschoolleerlingen uit de groepen 7 & 8 organiseren we ook dit jaar de speechwedstrijd Beste junior klimaatspeech. Stel, kinderen mogen alle wereldleiders toespreken tijdens de internationale klimaattop, wat zouden ze dan tegen hen willen zeggen? Er ligt een mooie prijs in het verschiet: niet alleen wordt de winnende speech voorgedragen op De Top van Onderop 2024 op 20 november aanstaande, de winnaar mag ook met de hele klas een dag naar NEMO Science Museum Amsterdam.
In november komen alle wereldleiders in Azerbeidzjan bij elkaar voor de COP29, om te bespreken hoe ze de klimaatproblemen gaan aanpakken. Elk staatshoofd krijgt een paar minuten om zijn of haar verhaal te vertellen en er zijn gastsprekers. We vragen basisschoolleerlingen ‘stel: jij bent een van die gastsprekers en je mag alle wereldleiders toespreken, wat zou je dan tegen ze willen zeggen? Vertel je over je zorgen? Of deel je juist een droomscenario met ze? Wat moet er volgens jou gebeuren?’
Vorig jaar schreef Morris de Beste junior klimaatspeech 2023
Meedoen
De wedstrijd staat open voor alle basisschoolleerlingen van de groepen 7 & 8. Onderwijsorganisaties, scholen en leerkrachten worden actief benaderd of ze met hun leerlingen mee willen doen. De opdracht is om een speech van maximaal 500 woorden/1 A4 te schrijven óf een video op te nemen van maximaal 2 minuten, alleen of in kleine groepjes.
Zo kunnen leerlingen meedoen aan de speechwedstrijd (download pdf)