Overal in dorpen, wijken en buurten bestaan er werkgroepen met plannen voor een meer leefbare, duurzame of gezonde wijk, oftewel een zachtere stad. Maar tussen plannen maken in een werkgroep van gelijkgestemden en het meekrijgen van de hele buurt zit een wereld van verschil. Veel participatieprojecten bereiken nauwelijks de mensen die niet zo bezig zijn met verduurzaming, maar wel de impact van de plannen ervaren.
Het lectoraat Duurzaam gedrag van ENTRANCE - Centre of Expertise Energy ontwikkelde daarvoor ‘the social fingerprint’ aanpak. Deze mensgerichte aanpak kan worden toegepast op allerlei bewoners-typen en is juist effectief bij groepen mensen die op dit moment vaak niet bereikt worden met participatie-trajecten.
De methode is al diverse malen met succes in de praktijk toegepast, bijvoorbeeld in vijf verschillende wijken in Friesland (Garyp, Nijbeets, Oudeschoot, Oldeholdtpade en Peindermieden). Op dit moment wordt de methode gebruikt op Schiermonnikoog dat een CO2-neutraal eiland wil worden. In deze workshop kom je erachter hoe de methode werkt. Dat doen we met mensen die er mee bezig zijn geweest, zowel bewoners die benaderd zijn als de organisatoren.
Sprekers: volgen