Duurzaam avondje uit of verantwoord nachtje weg? Hoe de horeca verduurzaamt

De horeca staat voor een grote uitdaging als het gaat om de klimaat- en energietransitie. Want hoe verduurzaam je een pand dat je huurt? Hoe vergroen je de menukaart? Hoe geef je invulling aan lokale inkoop en recycling? In deze sessie staan twee ondernemers centraal die hun nek hebben uitgestoken. Zij nemen je mee op hun duurzame reis.

  • Hotel Noudus in Delfstrahuizen is gevestigd in een oude melkfabriek. Ondernemers Aleid Bruinsma en Frans Heesen grepen de renovatie aan om een pand te realiseren dat ‘nog honderd jaar mee kan gaan’. Hierbij liepen ze soms voor de troepen uit. Innovatieve toepassingen van energie-opwek en -opslag en maximaal hergebruik van materialen stonden centraal. Sociale cohesie is een belangrijk fundament onder het project. Het werd een project in samenwerking met buren en bedrijven uit de omgeving. 
  • Restaurant The Green House in Utrecht is een volledig circulair restaurant. Het is duurzaam opgebouwd en de werkwijze draait om de principes re-duce, re-use, re-cycle en re-connect. Er wordt zo veel mogelijk hergebruikt; van meubilair tot regenwater. Ook bij het bereiden van de gerechten, staan deze principes centraal. Manager Manon Tjon Ajong vertelt in deze sessie meer over de belangrijkste uitdagingen en lessen van dit circulaire restaurant.

Sprekers: Aleid Bruinsma en Frans Heesen, Hotel Noudus
Manon Tjon Ajong, The Green House