Innovatietheater: Een duik in de praktijk van de eiwittransitie
Een kleinere veestapel helpt bij de reductie van broeikasgas en stikstof. Minder vlees eten helpt daar dus ook bij. Dat betekent dat je dierlijke eiwitten (vlees) vervangt door plantaardige, bijvoorbeeld in vleesvervangers of vega hamburgers.
In deze ronde van het innovatietheater vertellen ondernemers en uitvinders welke alternatieven zij hebben ontwikkeld. Een duik in de praktijk van de eiwittransitie:
- I-am-Algae kweekt algen, waarmee grondstoffen te maken zijn voor hoogwaardige vleesvervangers. Op de Top van Onderop kan je ook hun algen smoothie proeven. Hun kweekmethode biedt ook boeren een alternatief. In plaats van het fokken voor dierlijke eiwitten kunnen ze in hun stal aan de slag met het kweken van plantaardige eiwitten.
- Het Wageningse foodtechbedrijf Revyve maakt uit het biergist afval van brouwerijen ingrediënten die dierlijke eiwitten kunnen vervangen. Het is te gebruiken in vleesvervangers, pasta’s, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Je kan hun toepassingen ook proeven op de Top van Onderop.
- De Haarlemse Oesterzwammerij kweekt paddenstoelen op koffieprut. De paddenstoelen zijn een waardige vleesvervanger voor bijvoorbeeld in bitterballen, kroketten, ravioli en nog meer. En een deeltje van wat zij als mogelijkheden zien in de eiwittransitie.
Lees meer over de sprekers: