Hoe met behulp van data energiehubs sneller tot stand komen

Om je bedrijventerrein te verduurzamen zonder last te hebben van netcongestie is inzicht in het energieverbruik essentieel. In deze sessie twee praktijkvoorbeelden die laten zien hoe data de sleutelfactor was om succesvol te verduurzamen:

  • Op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide sloegen vijf bedrijven de handen ineen. Zij laten zien hoe ze door onderzoeken, onderling vertrouwen kweken, gegevens uitwisselen en een systeem opbouwen nu een energiehub hebben. Zonder last te hebben van het volle stroomnet kunnen ze verduurzamen en groeien. Ze weten nu ook hoe het sneller zou kunnen. Initiatiefnemer Bert Strijker Laat zien hoe het is gelukt.
  • Professor Auke Hoekstra van de Universiteit Eindhoven demonstreert het digitale model Zenmo. Gevoed met de juiste data zie je meteen wat het effect is van je verduurzamingsplannen op het energieverbruik en wat dit betekent voor de ruimte op het stroomnet. Wat blijkt; er kan veel meer dan je denkt! De energiehub op het Zwolse bedrijventerrein Hessenpoort plukte er de vruchten van.

Hierna volgt een interactief deel. Daarin willen we van jou horen wat jij nodig hebt aan energiedata om te versnellen met de verduurzaming van je bedrijf. Dit is input voor een advies. 

Samen met een club data- en energiedeskundigen werkt het NKP aan een advies om energiedata die nodig zijn voor de verduurzaming van bedrijven en bedrijventerreinen sneller toegankelijk te maken. Hiermee lopen we vooruit op het in werking treden van de nieuwe Energiewet. Deze moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Als de nieuwe Energiewet in werking treedt, is dat namelijk het moment om de toegankelijkheid van deze data beter te regelen. 

Sprekers: Bert Strijker, bedrijventerrein Lage Weide
Auke Hoekstra, Zenmo,Universiteit Eindhoven