Een deel van het programma van komende editie is bekend! Kaarten kunnen vanaf nu worden gereserveerd. Wacht niet te lang, want vorig jaar was De Top snel uitverkocht! Gaandeweg maken we meer van het programma bekend, denk aan sessies over verduurzaming van landbouw, lokale energieopwek en mobiliteit.
Naar het programma
Voor basisschoolleerlingen uit de groepen 7 & 8 organiseren we ook dit jaar de speechwedstrijd Beste junior klimaatspeech. Stel, kinderen mogen alle wereldleiders toespreken tijdens de internationale klimaattop, wat zouden ze dan tegen hen willen zeggen? Er ligt een mooie prijs in het verschiet: niet alleen wordt de winnende speech voorgedragen op De Top van Onderop 2024 op 20 november aanstaande, de winnaar mag ook met de hele klas een dag naar NEMO Science Museum Amsterdam.
In november komen alle wereldleiders in Azerbeidzjan bij elkaar voor de COP29, om te bespreken hoe ze de klimaatproblemen gaan aanpakken. Elk staatshoofd krijgt een paar minuten om zijn of haar verhaal te vertellen en er zijn gastsprekers. We vragen basisschoolleerlingen ‘stel: jij bent een van die gastsprekers en je mag alle wereldleiders toespreken, wat zou je dan tegen ze willen zeggen? Vertel je over je zorgen? Of deel je juist een droomscenario met ze? Wat moet er volgens jou gebeuren?’
Vorig jaar schreef Morris de Beste junior klimaatspeech 2023
Meedoen
De wedstrijd staat open voor alle basisschoolleerlingen van de groepen 7 & 8. Onderwijsorganisaties, scholen en leerkrachten worden actief benaderd of ze met hun leerlingen mee willen doen. De opdracht is om een speech van maximaal 500 woorden/1 A4 te schrijven óf een video op te nemen van maximaal 2 minuten, alleen of in kleine groepjes.
Zo kunnen leerlingen meedoen aan de speechwedstrijd (download pdf)
De succesvolle eerste Top van Onderop van afgelopen 6 december, smaakt naar meer! Daarom organiseren we niet alleen een tweede landelijke editie op woensdag 20 november 2024, maar krijgt De Top van Onderop ook een regionaal vervolg. Gelderland bijt op donderdag 13 juni aanstaande het spits af. Het Gelders Energieakkoord (GEA) zet die dag concrete regionale initiatieven in de schijnwerpers. Daarmee laat Gelderland zien wat er in de regio al werkt als het gaat om de energietransitie en verduurzaming. Het GEA doet dit met ondersteuning van het Nationaal Klimaat Platform.
Het Nationaal Klimaat Platform wil dit jaar samen met regionale initiatieven op meer plekken in het land samen regionale Toppen van Onderop organiseren. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief van het NKP.
Op donderdag 20 juni aanstaande staat De Top van Onderop Groningen op het podium van het New Energy Forum 2024. Daar vertelt Twan van Schie van BEAT Cycling Club over de reis naar een duurzaam trainingskamp in Girona. Jan Willem van de Groep van Building Balance deelt zijn inzichten over hoe we de bouwsector kunnen verduurzamen en Harry Bouma van bedrijventerrein Zuidoost geeft antwoord op de vraag hoe netcongestie te omzeilen. Op de vraag wat jongeren bezig houdt, is het woord aan henzelf. Het Nationaal Energie Dashboard (NED.nl), waar Energieopwek onderdeel van is, neemt je mee in de wereld van data en slim energiegebruik. Kom ook naar De Top van Onderop Groningen! Aanmelden kan via de website van het New Energy Forum.
De Top van Onderop gaat de regio in. Gelderland bijt op donderdag 13 juni aanstaande het spits af. Het Gelders Energieakkoord (GEA) zet die dag concrete regionale initiatieven in de schijnwerpers. Daarmee laat Gelderland zien wat er in de regio al werkt als het gaat om de energietransitie en verduurzaming. Voorbeelden die succes laten zien en hoop brengen voor de toekomst. Het GEA doet dit met ondersteuning van het Nationaal Klimaat Platform.
Op deze eerste Gelderse editie van De Top van Onderop staan maar liefst 12 workshops centraal. Zo laten Coöperatie Noaberwind en dertig grondeigenaren in Berkelland/ Oost-Gelre zien hoe je de lokale kracht versterkt door de gemeenschap mee te laten doen. La Croquerie, producent van verse maaltijden, deelt de onorthodoxe maatregelen waar ze netcongestie mee de baas zijn geworden. De fiets is het geheime wapen van Velocity, die werkt aan een emissieloze binnenstad. Bewoners van de Lochemse wijk Berkeloord gingen van aardgas over op waterstofgas: hoe gaat het en wat is er tot dusver geleerd?
Meer over het programma lees je op de site van het Gelders Energieakkoord. De inschrijving voor De Top van Onderop Gelderland is inmiddels geopend, aanmelden kan hier.